Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Uluborlu Selahattin Karasoy Meslek Yüksekokulu 

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü

Harita ve Kadastro Programı (I. Öğr.) 

Program Hakkında Genel Bilgiler  HARİTA KADASTRO PROGRAMI

Program Yöneticisi
(Bölüm Bşk, ABD Bşk, Bilim Dalı Bşk., Program Koordinatörü)

Böl. Bşk. Öğr. Gör.Dr. Ahmet KÖSE          

 

Eğitim Öğretim Sistemi

Örgün Öğretim (X)

İkinci Örgün Öğretim ()

Uzaktan Öğretim( )

 

 

Telefon

Belge Geçer (Faks)

Elektronik Posta

0 246 531 26 22

0 246 531 27 47

uluborlumyo@isparta.edu.tr

 

Posta Adresi

Internet Adresi

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluborlu Selahattin Karasoy Meslek Yüksekokulu

Uluborlu/ ISPARTA / TÜRKİYE

https://uluborlumyo.isparta.edu.tr

 

Bölümün/Programın Tarihçesi

Yükseköğretim Kurumunun Genel Kurul kararı ile Harita ve Kadastro Programı açılmıştır. 

 

Misyon

Vizyon

Üretken, araştırmacı, öz güven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda  sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip. Değişen koşullara uyum sağlayan,  teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere ön ayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sıralarda yer alan bir program olmak.

 

Programın Amacı

Harita Kadastro mesleğinin çalışma alanı, teknolojiyi yakından takip ederek, elektronik ölçü aletleri ve uydular aracılığıyla ölçüm yapabilen GPS(Global Position System) yardımıyla harita oluşturmaktır. Harita Kadastro Programı, ülkenin gereksinim duyduğu her ölçekteki haritaların üretimini, araziye ilişkin küçük projelerin etüt ve uygulamalarını gerçekleştiren bir meslek dalıdır. Üretilen haritalar mühendislik hizmetlerinin alt yapısını oluşturur. Kent ve imar planlaması, kent haritaları, imar planı uygulamaları, parselasyon planlaması, kadastro, topografik haritalar vb. ile karayolu, demiryolu, sulama, tünel ve benzeri mühendislik projelerinin etütlerinde ve projelendirmede, bu projelerin araziye uygulanmasında yol, su, kanalizasyon gibi teknik hizmetlerin proje ve yapımlarında harita kadastro teknikerlerine yoğun ihtiyaç vardır. Program, harita sektöründe mühendis ve teknisyen arasında ilişki kuran teknik elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Eğitim öğretim sistemi hakkında genel bilgiler

Program 2 yıllık eğitim veren önlisans programıdır.3+1 Eğitim modeli kapsamında 4 yarıyıldan oluşan eğitim öğretim programı (3 yarıyıl örgün eğitim, 1 yarıyıl da iş yeri eğitimi) olarak uygulanmaktadır. Her yarıyılda toplam 15 hafta ders işlenmektedir.  Ayrıca 30 iş günü zorunlu staj dersi bulunmaktadır.

 

Programlar arası değişim ve geçiş koşulları

 

 

Fiziksel ve Teknik Altyapı

- 4 adet derslik- 1 adet konferans salonu- 1 adet bilgisayar destekli çizim laboratuvarı

- MS Office yazılımları- CBS yazılımları- CAD yazılımları- Konum belirleme cihazı (GPS) –Total Station

 

Öğrenci Profili

 

Kontenjan ( I. Öğretim )

Kabul Koşulları

2023

2024

 

 

 

 

 

50

50

 

 

Mezun olanların çalışma alanları

Harita ve Kadastro programı mezunlarının istihdam imkanları oldukça geniştir. Mezunlarımız Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl Banklarda, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi, Orman Bakanlığı, TCDD, BOTAŞ, İGDAŞ, TEDAŞ, MTA, TPO, Harita Genel Komutanlığı, İnşaat Şirketleri, Harita Mühendislik Büroları, Harita Üretim Şirketleri, Coğrafi Bilgi Sistemi Şirketleri, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Taşınmaz Değerleme Şirketleri, Madencilik Şirketleri, Üniversiteler, vb. kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. 

 

Programda Görev Alan Akademik Kadro

Harita Kadastro Programı

Coğrafi Bilgi Sistemleri

Unvan, Adı ve Soyadı

Öğr. Gör. Şadi TÜLÜ

Öğr. Gör.Dr. Ahmet KÖSE

 

Öğr. Gör. Hasan KOCABAŞ

Öğr. Gör. Hüseyin GÜLLÜ

 

Öğr. Gör. Ahmet UYSAL

Öğr.Gör.Yasemin BEŞKARDEŞ

 

 

 

 

 

Okulumuzdaki Elektronik ölçü aletlerinden birinin görünümü

Piri Reis’in çizdiği haritadan bir kesit

 

PROGRAM YETERLİLİKLERİ

BİLGİ - BECERİ

1.    Matematik, fen bilimleri ve temel mühendislik konularında alanı ile ilgili temel düzeydeki teorik ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için kullanır.

2.    Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını bilir ve bunu mesleki ile ilgili alanlarında kullanır.  

3.    Takım çalışması becerileri: Bireysel yetenekleri arttırıcı farklı rolleri teşhis etme ve üstlenme yolu ile proje ekibinin bir üyesi olarak ve diğer ortamlarda başarı ile birlikte çalışma yapar.   

4.    Raporlama ve proje yazabilme yeteneği: Temel düzeyde hazırlanan projenin sunumuna dönük rapor, proje, araştırma, fizibilite sonuç çıktılarını oluşturur.

5.    Haritacılık: Ölçek, ölçeklendirme, kartografya, projeksiyon sistemleri, kartezyen koordinat sistemleri gibi konularda bilgi sahibidir.

6.    Araştırma Becerisi; Bilgileri elde etme, değerlendirme, kayıt etme ve uygulama yapar.

7.    Sayısal analiz becerisi: Mekana ilişkin sorunların çözümünde gerekli olan temel düzeyde matematiksel ve analitik düşünme becerisi edinir.

8.    Arazinin analizi ve yorumlanması: Çevreyi oluşturan tüm doğal, kültürel ve fiziksel verilerin analizi, yorumlanması için bilimsel tekniklerden ve bilgisayar teknolojilerinden yararlanır.

9.    Çalışma Ortamı ve Koşulları: Harita kadastro teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita ve kadastro), inşaat, maden, şehir ve bölge planlama, mimar, çevre ve petrol mühendisleriyle işbirliği halinde çalışırlar. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

 

 

 

 

 

 

YETKİNLİK

10. İnsan Davranışları ve kültürel farklılıklar: Fiziksel çevre ile insan arasındaki etkileşimi anlama ve farklı kültürleri karakterize eden gereksinim, istek davranış kalıpları, sosyal ve mekânsal örüntülerin farklılığını anlar. Etkili iletişim kurma tekniklerine hâkim olup, alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olur.

11. Milli ve kültürel değerlere saygılı, sosyal sorumluluk ve mesleki etik değerlerin bilincine sahiptir.

                                       

Okulumuzda bulunan son teknoloji ölçü aletleri (GPS) nin görünümü

Öğrencilerimiz Harita ve Kadastro Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin;

  • Harita Mühendisliği
  • Geomatik Mühendisliği
  • Çevre Mühendisliği
  • Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği
  • Orman Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Şehir ve Bölge Planlama

bölümlerinde 4 yıllık lisans tamamlayabilirler.

Program Adı

Puan Türü

Kontenjan

2024 Taban puan

Harita Kadastro Programı

TYT

50

249.67412

 

İŞYERİ EĞİTİMİ

·  Bölümümüz, öğrenci almakta olduğu tüm programlarında müfredatlarını günümüz şartlarına uyarlayarak kamu ve özel sektöre nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla 2019- 2020 akademik yılından itibaren İŞYERİ EĞİTİMİ modelini uygulamaya başlamıştır.

         • İŞYERİ EĞİTİMİ modelinin ana hedefi; iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanı ve personeli günün teknolojileri ve bilgilerine sahip olarak iş dünyası ile birlikte yetiştirmektir.

         • Bu model kapsamında bölümümüzde 4 dönem üzerinden verilen eğitim öğretimin üç dönemi örgün öğretim şeklinde, bir dönemi ise işletmelerde tam zamanlı uygulamalı eğitim olarak düzenlenmektedir.

·        İşyeri eğitimi uygulaması amaç, işyeri eğitimi süre olarak uzun olduğu için (bir yarıyıl süresince-16 hafta) işyerinin öğrenciyi daha iyi tanıması, sorumluluk vermesi ve dönem bittikten sonra mezun durumundaki öğrenciye istihdam kapılarının daha rahat açılabilmesini sağlamaktır.